Stanje po prvem dežju - za enkrat brez sprememb

Padavine, ki naj bi jih po podatkih dežurnega prognostika v minuli nočni na nedeljo padlo na območju Hrastovelj okrog 20 litrov na kvadratni meter, še niso pustile bistvenega vpliva na izvir in rižansko podtalnico. Voda (dež) mora kljub vsemu preteči svojo pot skozi kraško podtalje, zato se njen vpliv manifestira na vodnem viru s časovnim zamikom. Vsa opazna sprememba je do slej bil samo za nekaj centimetrov višji nivo na izviru Rižane. Tudi monitoring vode na podtalnici in samem izviru ni pokazal odstopanj, prav tako tudi senzorično spremljanje vonja in oljnega madeža ni potrdilo zaznav.

 

V pričakovanju smo nocojšnjih neviht, ki naj bi po napovedi dežurnega prognostika prinesle na to področje od 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter. Z večanjem potencialne možnosti za onesnaženje podtalne vode s kerozinom, smo s ponedeljkom zgostili frekvenco monitoringa in senzoričnega zaznavanja vode na izviru in na črpališču podtalnice.

 

Ves ta čas pa na sistemu distribucije poteka oskrba z vodo brez motenj. Voda na domačih pipah je pitna in varna na območju vseh obalnih občin. Slednje je izredno pomembno vedeti, saj se v javnosti že širijo neresnice o kerozinu na pipah, kar posledično povzroča preplah in favorizira uporabo vode iz plastenk. Pri Rižanskem vodovodu tudi s pomočjo vseh ostalih inštitucij, ki so vključene v reševanje tega izrednega dogodka, se na vse načine trudimo, da vodo s kerozinom prestrežemo že na samem vodnem viru in s tem obvarujemo celotni vodovodni sistem.

 

Trenutno sta dve tretjini pitne vode v sistemu Rižanskega vodovoda iz nakupa od sosednjih vodovodov, zato je poziv k racionalni rabi vode še vedno aktualen.

 

Rižanski vodovod je zahvaljuje za razumevanje.