Varčna raba vode v poletnem obdobju!

Rižanski vodovod Koper. Edini, ki obalo in njeno zaledje oskrbuje s čisto pitno vodo.

V primerjavi s preteklim letom, ko smo se soočali z velikim pomanjkanjem vode, je bilo letos padavin več, a vseeno moramo ves čas paziti na varčno rabo vode. Poletje se je začelo in kljub temu, da nas tu in tam še vedno pričakajo nižje temperature in nekaj padavin, se nam v slovenski Istri obetata vroče poletje in suha jesen.

In kako lahko že z majhnimi koraki poskrbite za varčno rabo vode?

  • Ne čakajte, da iz pipe priteče mrzla voda, ampak jo natočite v vrč in jo za nekaj časa postavite v hladilnik. Če pa ste vseeno zagovornik prvega načina, mlačne vode ne spustiti čez odtok, ampak jo natočite v posodo in uporabite za zalivanje rož.
  • Tudi za redno zalivanje, namesto vode iz pipe, zbirajte deževnico. Tako se hitro nabere dovolj vode, da vsaj nekajkrat zalijete svoj vrt ali balkonske cvetlice.
  • Redno opravite pregled v hiši ali stanovanju, če vam pušča katera od pip ali kotličkov. Če iz pipe izteče ena kapljica na sekundo, lahko na teden v prazno steče tudi do 30 l vode.
  • Namesto kopanja, se raje oprhajte in vodo med prhanjem zapirajte, ravno tako k varčni rabi vode prispevate, če zapirate vodo med ščetkanjem zob.
  • Varčujte tudi z vodo na plaži. Tudi morska sol blagodejno vpliva na kožo, zato vsakokratno prhanje ni potrebno.

Veliko je preprostih nasvetov, s katerimi lahko le z malo truda privarčujete na porabljeni količini vode. Čeprav se nam morda trenutno ne dozdeva, da vode primankuje, se lahko to zgodi že ob malo daljšem sušnem obdobju, dolgoročno gledano, pa je problem tudi veliko širši – imejte v mislih tudi prihodnje generacije. Voda je življenje – varujmo jo!

Lepo poletje želimo!